I stället kom våren att präglas av krisen i eurozonen och av åtgärder för att stärka finansmarknaderna och förutsättningarna för ländernas ekonomiska politik. Vid toppmötet i juni kom man överens om bättre övervakning och samordning av nationella budgetar och till och med om att införa sanktioner mot länder med för höga budgetunderskott. Även skatt på banktransaktioner och den svenska modellen med särskilda bankavgifter diskuterades. Resultatet av stresstester av banker presenterade i juli. Det visar bland annat att de svenska bankerna är väl kapitaliserade.
Var finns då de strukturella reformerna och vad händer med den inre marknaden? Jo, EU:s nya jobb- och tillväxtstrategi har slutligen sjösatts. Den kommer att utgöra en ram för EU:s politik de kommande åren. Ett antal åtgärder och förslag i hägnet av denna strategi är på gång. Stor fokus ligger på energi- och klimatmålen och en övergång till en eko-effektiv ekonomi. Det kommer också förslag på hur den inre marknaden ska utvecklas, liksom hur en konkurrenskraftig industripolitik ska utformas för att stärka EU:s industriella bas, samt en digital agenda för att bland annat underlätta för gränsfri e-handel.
Men att förena en ambitiös klimatpolitik med en konkurrenskraftig industripolitik är inte problemfritt. Ett exempel på svårigheterna är IMO:s (International Maritime Organisation) regler om svavelhalten i fartygsbränsle. Halten ska sänkas radikalt för transporter i Östersjön och eftersom den absoluta merparten av alla transporter från industrin i norra Sverige går på köl drabbas svensk industri mycket hårt av ökade transportkostnader.
EU:s gemensamma migrationspolitik är högaktuell. Under sommaren har förslag presenterats som skall underlätta invandring från tredje land. Det handlar om överföring av kvalificerad personal till EU i multinationella företag och gemensamma regler för säsongsarbetare.
EU:s utvidgning har också fått en nystart. Medlemskapsförhandlingar med Island har påbörjats och förhandlingarna med Kroatien kan återupptas sedan Slovenien givit upp sitt motstånd. Till detta kan läggas att Estland vid årsskiftet kommer att bli det sjuttonde eurolandet.
En spännande höst väntar!
Christian Ardhe
Partner, Diplomat Communications
Initiativ från EU-kommissionen att hålla koll på i höst:
- Meddelande om "Industripolitik för en globaliserad tid"
- Vitbok om den inre marknaden
- Vitbok om den framtida transportpolitiken
- Meddelande om en färdplan för en koldioxidsnål ekonomi 2050
- Meddelande om en reviderad handlingsplan för energieffektivitet
- Energihandlingsplan 2011-2020